W zeszłym roku było mocno wilgotno i moje borówki bardzo obrodziły, a ja po prostu UWIELBIAM je konsumować.
Czy Wy też macie je w swoich ogrodach?
Napisano 05 styczeń 2014 - 21:09
W zeszłym roku było mocno wilgotno i moje borówki bardzo obrodziły, a ja po prostu UWIELBIAM je konsumować.
Czy Wy też macie je w swoich ogrodach?
Napisano 06 styczeń 2014 - 13:25
Witam
Mój znajomy ma kilka krzewów borówki amerykańskiej i jagody kamczackiej u siebie w ogrodzie. Aby dobrze rosły potrzebują odpowiedniej ziemii i dużo wody. Generalnie zbiera trochę owoców, ale nie są to jakieś olbrzymie ilości.
Na profesjonalnych plantacjach borówki amerykańskiej przywozi się całe ciężarówki specjalnej ziemi i buduje specjalne zbiorniki na wodę.
Więcej o uprawie możesz poczytac tutaj: http://budujesz.info/artykul/borowka-amerykanska-wysoka,375.html
Pozdrawiam
Grzegorz
Napisano 06 styczeń 2014 - 17:54
Ciekawy artykuł, ja mam jeden krzaczek tej borówki i najpierw wykopałem dołek 30x30x30cm i zasypałem torfową ziemią, mocno kwaśna, borówka właśnie taką lubi i miała bardzo duże owoce. Jako przysmak można było zjeść.
Napisano 07 styczeń 2014 - 18:17
Marcinie to źle, że posiadasz tylko jeden krzaczek. Sprzedawca w sklepie ogrodniczym powiedział mi, że trzeba mieć minimum 2 takie same odmiany, które w tym samym czasie zakwitną. Zachowasz wtedy krzyżowe zapylenie.
Napisano 13 styczeń 2014 - 08:32
nie znam się na krzewach, ale potwierdzam kolegę. Musisz mieć 2 krzewy to jest bardzo ważne
Napisano 18 styczeń 2014 - 16:15
Miałam dwa krzewy, owoców wiele nie było i nie smakowały też jakoś rewelacyjnie. Nie wiem, od czego to zależy. Nieco się rozczarowałam.
Napisano 18 marzec 2014 - 12:44
Witam wszystkich. Ja ze swoimi borówkami trochę namęczyłam się, alw nie żałuje. Na targu kupiłam sześć różnego gatunku borówek. Sadzić pomagał mi syn, ale wszystko jest w porządku. Wsadzone są tak jak powinny. Najpierw trzeba było duży dół wykopać, zmieszać torf kwaśny zmieszać z ziemią i posadzić. Teraz już puszczają pąki i zaczynają liście wypuszczać. Z tego co słyszałam i czytałam nie sadzi się jednej borówki. Jedna borówka, źle owocuje, tak samo jak jagoda kaczmacka. Najlepiej kupić kilka krzewów jagody. Jagody kaczmackie są przedewszystkim samopylne. W pierwszym roku po zakupie boróki moje były osłaniane w czasie zimy. Zawsze podsypuję kory sosnowej na zimę.
Napisano 27 styczeń 2015 - 13:18
borówki muszą mieć bardzo kwaśnej ziemi żeby ładnie owocowały i w ogóle żeby rosły.
Napisano 09 marzec 2015 - 20:25
Moje borówki tej zimy mocno ucierpały - ktoś je połamał do korzenia. Myślicie, że odrosną? Czy inwestować w nowe?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych